15 maj 2023

Przedstawiamy publiakcje nominowane do Nagrody SILESIANA 2023 - cz. 17

 Kontynuujemy cykl książek nominowanych do Nagrody SILESIANA 2023. W tej prezentacji przedstawimy dzieło wydane przez Wydawnictwo PRESSforum.

 

Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego

 

Publikacja niniejsza opiera się na książce „Smacznie, jak niegdyś. Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego”, do której przepisy zebrała Elfriede Rathmann, urodzona w Nesselgrund-Pohldorf (ob. Pokrzywno). Do umożliwienia wydania jej w języku polskim, zmarła w roku 2021 Pani Rathmann, jeszcze za swego życia upoważniła księdza Franza Junga, ostatniego wielkiego dziekana kłodzkiego.

            We wstępie do oryginału z roku 1991, poświęconego wdzięcznej pamięci wszystkich matek z hrabstwa, Elfriede Rathmann napisała:

            „Każdy kraj posiada książkę kucharską ze swoimi specjałami. Ślązacy i mieszkańcy dawnego hrabstwa kłodzkiego mieli wiele wspólnych dań, ale większość przepisów dopasana była do naszej specyfiki.”

(opis pochodzi od wydawcy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz