Kontynuujemy cykl książek nominowanych do Nagrody SILESIANA 2023. W tej prezentacji przedstawimy dzieło wydane przez Wydawnictwo PRESSforum.
Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego
Publikacja niniejsza opiera się na książce
„Smacznie, jak niegdyś. Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego”, do której
przepisy zebrała Elfriede Rathmann, urodzona w Nesselgrund-Pohldorf (ob.
Pokrzywno). Do umożliwienia wydania jej w języku polskim, zmarła w roku 2021
Pani Rathmann, jeszcze za swego życia upoważniła księdza Franza Junga,
ostatniego wielkiego dziekana kłodzkiego.
We
wstępie do oryginału z roku 1991, poświęconego wdzięcznej pamięci wszystkich
matek z hrabstwa, Elfriede Rathmann napisała:
„Każdy
kraj posiada książkę kucharską ze swoimi specjałami. Ślązacy i mieszkańcy
dawnego hrabstwa kłodzkiego mieli wiele wspólnych dań, ale większość przepisów
dopasana była do naszej specyfiki.”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz