Kontynuujemy cykl przedstawiający książki nominowane
do Nagrody Silesiana. Niniejsza prezentacja poświęcona będzie tytułowi wydanemu w
2018 roku przez Wrocławskie Wydawnictwo EMKA.
Romuald M. Łuczyński
W dni bezciastkowe tylko lody owocowe. Gastronomia
wrocławska w latach 1945-1956 (Wrocławskie Wydawnictwo EMKA)
Na pierwszy rzut oka praca dotyczy funkcjonowania
gastronomii, a więc zagadnień ekonomiczno-społecznych, ale faktycznie czytelnik
może otrzymać dużo więcej – studium obyczajowości żywieniowej w ówczesnej
rzeczywistości społecznej. Przez to można powiedzieć, że to dzieło dostarcza
wiedzy historycznej, ale i socjologiczno-kulturowej. Książka jest adresowana do
szerokiego grona odbiorców – różnych profesji i specjalności naukowych, w
różnym wieku, bardziej do tych z Wrocławia, ale i dla innych będzie ciekawą
lekturą.
Fragment recenzji wydawniczej prof. dr. hab. Janusza
Olearnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz