4 maj 2022

Przedstawiamy publikacje nominowane do Nagrody Silesiana - część 72.

 Kontynuujemy cykl przedstawiający książki nominowane do Nagrody Silesiana. Niniejsza prezentacja poświęcona będzie dziełu wydanemu w 2020 roku przez Wydawnictwo AD REM.

 

Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater

Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy (Wydawnictwo AD REM)

 

Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne – dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.

Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy – Ducha Gór.

Przemysław Wiater


(opis pochodzi z okładki)



(fot. własna)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz