Kontynuujemy cykl przedstawiający książki nominowane do Nagrody Silesiana. Niniejsza prezentacja poświęcona będzie dziełu wydanemu w 2020 roku przez Wydawnictwo AD REM.
Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater
Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy (Wydawnictwo
AD REM)
Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły
Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo,
mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze,
kulturowe i polityczne – dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie,
piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i
Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a
rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów.
Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.
Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest
regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy – Ducha Gór.
Przemysław Wiater
(opis pochodzi z okładki)
(fot. własna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz